1761 Views

Julens store akevittest

Akevitt er renset potetsprit med tilsatt krydder. Vi har testet det beste vi fant.

Desember 20, 2017
Julens store akevittest
Skrevet av:

administrator

Ifølge EUs regelverk skal hovedkriteriet være karve. Men andre typiske kryddersorter som brukes er anis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander sitronskall og pors. Alkoholstyrkeskal være minimum 37,5% men i praksis er det mest vanlig med en styrke på 40-42%. Norsk akevitt må bestå av minst 95% norske poteter for å kunne kalles Norsk Akevitt. Og det må være fatmodnet i minst 6 måneder. Mesteparten av potetene kommer fra Gjøvik. Det nærmer seg jul, og vi samlet en gjeng akevittfans og testet et godt utvalg av årets juleakevitter. Dette er de beste vi fant. •

Linie Christmas edition

41,5% Klar gyllen farge. Appelsin, balansert sødme, fint preg av anis, kardemomme i nesen. God avrundet ettersmak med god lengde. Aromaer av karve, anis, ogfenikkel i munnen. Testvinner! Skal du bare ha én akevitt, så velg denne!

Gilde Juleaquavit 5 Ekstra modnet

40% Rød gyllen farge. Sitrus og karve i nesen, hint av stjerneanis. Lett sødme, preg av anis, vanilje, kardemomme i munnen. Rund og behagelig lang ettersmak. Kan gjerne brukes som avec.

Hallingskarvet Nasjonalpark-akevitt

40% Lys gyllen farge. Sitrus, litt sødme, vanilje og svakt kardemomme i nesen. Litt skarp i anslaget, men fi n sødme, vanilje, stjerneanis og kardemomme i munnen. Bra lengde. Passer til mye julemat!

Strand Juleaquavit

40% Gyllen rødbrun farge. Sitrus, eikepreg, anis i nesen. Litt oljete i munnen med aromaer av anis, karve, sitrus og en finfruktighet iettersmaken. Artig fl aske! Kan gjerne nytes som avec for den litt avanserte!

Gammel Reserve aquavit

41,5% Gyllen farge. Litt alkohol i nesen med aromaer av karve, kardemomme, anis i nesen. Aromaer av fenikkel, karve og anis. Bra lengde. Kanskje prøve tillutefisken?juleakevitt

Aalborg juleakevitt

47% Hvit farge. Tydelig rå karve i nesen, med sitruspreg. Godt balansert sødme i anslaget, anis, svart pepper, og karve i munnen. Godt balansert til tross for høy alkohol. God lengde. Bra til ribbe.

Kong Christian IV akevitt

40% Lys gyllen farge. Preg av sherryfat, litt vanilje og kardemomme i nesen. Vaniljepreg, anis, karve, og tydelig skarp på tungen. Middels lengde. Tåler en fet julemiddag!

Gilde Juleaquavit

30. Årgang 40% Gyllen i farge. Appelsinskall og fatpreg i nesen, med hint av kardemomme. Fin, rund og bra fylde. Tydelig sødme, karve, anis og sort pepper i ettersmaken. En allround akevitt i julen!

Arvesølvet

40% Lys gyllen farge. Rund og behagelig i nesen, med aromaer av fi ken, rosin, sherry, og svakt anis og kardemomme. Smak av vanilje, anis og kraftig fennikel i ettersmaken. Middels lengde. Passer til ribbe.

Beito Rakefiskakevitt

Norsk akevitt
Norsk akevitt må bestå av minst 95% norske poteterfor å kunne kalles Norsk Akevitt.

40% Lett lys farge. Behagelig i nesen med aromaer av sitrus og svakt preg av anis og vanilje. Fruktig, søt sitrus i munnen. Middels lengde og fylde. Den søtefruktigheten takler rakfiskens stramme smak.

Varm Vinter

40% Lys rødlig gyllen. Lett sitrus, karve, sort pepper i nesen. Krydret, litt søt mandarin og middels lengde. God match med and i appelsinsaus.

Aasgaardstrand jul

40% Lett lys farge. Appelsin, karve, pors og vanilje i nesen. Rund, sødmefull vanilje, pomeransskalli en behagelig ettersmak. Tilpasset til ribbe og surkål.

Gilde ribbeakevitt

42% Lett lys gyllen. Behagelig i nesen med aromaer av karve, sitrus, anis. Fenikkel, karve og anis i munnen, med hint av alkohol. Litt bitterhet iettersmak.

Nordlyset akevitt

40% Lys gyllen gul. Skarp i nesen, fersk, lett anis, vanilje, og en anelse fenikkel. Skarp på tungen, litt søt kardemomme og vanilje. Noe bitterhet i en lett ettersmak. Til fet julemat.

Hellstrøm akevitt

40% Lys gyllen. Appelsinskall i nesen, med anis i bakgrunn. Konsentrert anis i munnen, med noe bitterhet i ettersmaken. Kan være god til skikkelig salt og røkt pinnekjøtt.

 

Les også: Hvorfor ikke prøve en julecokcktail.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy